Sunday 13 January 2013

13.01.13 -RESEPI 4 : KULIT KARIPAP MUDAH

okey semalam dah buat inti...
So Jom Kita Buat Kulit die pulak ye.....

Bahan - bahannye....

1) Tepung Gandum ( 2 mangkuk kecil)





2) 2 sudu Marjerin ( Gaulkan )




3) Panaskan Minyak Masak & Buat Lubang di Tengah-tengah  Tepung



4) Apabila minyak telah panas...Masukkan minyak ke dalam tepung dan gaulkan


5) Sediakan .... Campuran Air & Garam ...


6) Uli Tepung sehingga menjadi DOH....
    (Ketika menguli tepung campuran air garam sedikit demi sedikit)


7) Tutup  DOH seketika sekitar 15 minit 


8) Kemudian Bahagikan Doh menjadi Doh Kecil


9) Bulat kan....masukkan inti.....


10) Kepilkan..... untuk mengelakkan Kelim karipap Terbukak....
      Kita  Kelim secara manual...(^_^)....


 11) Kelim ditepi karipap....



 12) Nie la hasilnye....





13) Goreng sehingga keperangan


14) Dah SIAP........




SELAMAT MENCUBA...(^_^).....

No comments:

Post a Comment